This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Kenteken II

60 Kenteken II Geplaatst op: 2005-04-18 17:00:23   Hits: 608

Weer wat meer info...

Kenteken bromfiets gaat 50 euro kosten

Gepubliceerd op woensdag 15 oktober 2003

Het kenteken voor bromfietsen en scooters, dat in 2005 wordt ingevoerd, gaat 50 euro kosten. Dat meldt het ministerie van Verkeer. De maatregel moet de verkeersveiligheid vergroten, bijvoorbeeld doordat opgevoerde brommers dankzij het kenteken sneller in beslag kunnen worden genomen.
Verkeersdoden
Minister Peijs van Verkeer wijst er in een brief aan de Tweede Kamer nog maar eens op dat het rijden op een brom- of snorfiets riskant is. Deze groep verkeersdeelnemers neemt minder dan 1 procent van de mobiliteit voor haar rekening, maar jaarlijks wel 10 procent van de verkeersdoden en 20 procent van de gewonden in het verkeer.

Snelheid verhogen
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft een andere oplossing. Deze stelt dat de maximumsnelheid voor bromfietsen die binnen de bebouwde kom op de weg rijden, omhoog moet naar 50 kilometer per uur. Als de snelheid van brommers gelijk getrokken wordt met die van auto's kunnen bromfietsers beter met de stroom mee rijden en worden de risico's kleiner. De ANWB pleitte eerder ook al voor een soortgelijke maatregel.

Forse uitgave
De minister zegt te beseffen dat 50 euro een forse uitgave kan zijn voor sommige gebruikers van brom- of snorfietsen. Ze noemt het echter een passende bijdrage aan de verkeersveiligheid. Bovendien hoopt ze dat na de invoering van het kenteken het aantal diefstallen van brom- of snorfietsen zal afnemen, zodat de verzekeringspremie omlaag kan.

Bronnen: NOS, RTLNieuws

Please log in or register for free to comment!

Category: