This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

Gaat de kentekenplicht ook gelden voor oldtimer bromfietsen?

188 Gaat de kentekenplicht ook gelden voor oldtimer bromfietsen? Geplaatst op: 2005-07-06 19:01:40 Gewijzigd op: 2005-10-07 08:40:53 Hits: 1039

(Red.: Beetje oud artikel, excuus ;)
 

De kentekenplicht (per 1 september 2005) voor brom- en snorfietsen geldt ook voor oldtimer brom- en snorfietsen. Er komt geen speciaal kenteken voor oldtimer brom- en snorfietsen.
Voor historische bromfietsen met een bouwjaar van voor 1 januari 1974 gelden in principe dezelfde criteria. Zo moeten ze wat betreft de typegoedkeuring nu ook al legaal van de weg gebruikmaken. Hiervoor moeten alle bromfietsen aan een Nederlandse of Europese typegoedkeuring kunnen worden gekoppeld. Van sommige historische bromfietsen is dit niet meer te achterhalen. Alleen in deze gevallen geeft de RDW op basis van een bouwjaarverklaring, waaruit blijkt dat het bouwjaar voor 1974 ligt, ook zonder typegoedkeuring een kentekenbewijs.

Verzamelkentekens
In Nederland is het niet mogelijk om meerdere oldtimers in uw bezit te hebben met maar één oldtimer kenteken.

Kosten keuring en kenteken
Er vindt geen keuring plaats maar een zogenaamde "schouwing" door een bromfietsbedrijf (rijwiel en bromfietshandel) dat hiervoor een certificaat heeft van de RDW. Voor de tarieven kunt u contact opnemen met de RDW. Het adres vindt u onder de adreslink.

Na 2006 kenteken aanvragen
In principe loopt de periode voor kentekening van 1 september 2005 tot 1 november 2006. Vooralsnog zou daarna geen kentekening van bestaande bromfietsen mogelijk zijn. Echter, er vindt hierover thans overleg plaats met de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (overkoepelende organisatie van oldtimers) en over een aantal andere specifieke punten die voor de kentekening van oldtimer bromfietsen van belang zijn en waarvoor een andere oplossing kan worden gekozen.

Kenteken aanvragen voor geïmporteerde bromfiets (Solex)
U kunt een kenteken aanvragen voor een geïmporteerde bromfiets. Indien het gaat om een bromfiets uit een land waar het voertuig al een kenteken heeft is dat min of meer gelijk aan het importeren van auto-oldtimers. Hierover loopt nog overleg met de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC).

Motorblok vervangen
Zoals het zich thans laat aanzien wordt het motornummer niet (verplicht) geregistreerd bij de kentekening en hoeft het kenteken niet bijgewerkt te worden. Het vervangen van een motorblok is dus altijd mogelijk, mits daardoor de status brom- of snorfiets niet wordt aangetast.

In het geval van losse hulpmotoren (minder dan 50cc) die op een fiets kunnen worden gemonteerd, dient de fiets samen met motor te worden geschouwd. Dan is de fiets met de motor een brom- of snorfiets, waarvoor een kenteken moet worden aangevraagd.


Bron: Postbus 51

Please log in or register for free to comment!

Category: