This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Kabinet pakt recidive in verkeer aan

409 Kabinet pakt recidive in verkeer aan Geplaatst op: 2005-11-08 04:38:30   Hits: 587

Een automobilist of bromfietser die binnen vijf jaar na een veroordeling opnieuw zwaar de fout ingaat, krijgt automatisch een rijontzegging opgelegd. De nieuwe maatregel is bijvoorbeeld bedoeld voor de bestuurder die rijdt onder invloed van alcohol, een excessieve snelheidsovertreding maakt of een verkeersongeval veroorzaakt met ernstige gevolgen. Dit staat in een wetsvoorstel van ministers Donner van Justitie en Peijs van Verkeer en Waterstaat. De ministerraad heeft ingestemd met indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.

De rechter kan nu al voor een groot aantal zware verkeersdelicten een rijontzegging opleggen, maar is daartoe niet verplicht. Het kabinet wil dat bij verkeersrecidive veranderen. Wegpiraten die opnieuw een ernstig verkeersdelict begaan vormen een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid. Door het tweede delict negeert de automobilist of bromfietser een eerdere strafrechtelijke afdoening. Een verplichte rijontzegging voor een bepaalde periode is in die gevallen daarom gerechtvaardigd. Van de maatregel gaat naar verwachting een preventieve werking uit: een gewaarschuwd mens telt voor twee. 
 
Rijbewijs definitief kwijt
Daarnaast wil het kabinet dat automobilisten bij recidive het rijbewijs definitief kwijt zijn als zij van de rechter een rijontzegging van één jaar of meer opgelegd hebben gekregen.

Please log in or register for free to comment!

Category: