This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

Articles

Any new material coming?

Well, as a matter of fact, yes! Ray Davis from The Benly Page has donated a box full of various manuals and parts lists!!
I have just finished scanning a C90 parts list which will be added to the library in a few minutes!

Thank you, Ray!!

rays box of goodies 2021 jpg

 

[NL] Honda C100 en P50 in de Kampioen (Mei 1967)

Yus, in 1967 stond er een Honda op de voorkant van de Kampioen. [ Weggeknipt gedeelte over hoe fan-tas-tisch het magazine tegenwoordig is. /s ] Anyway, Mooi plaatje en een klein artikeltje! :)

De Kampioen mei 1967 Pagina 01

Met de Honda P-50 is bij de brommers de "achterin geplaatste" motor teruggekeerd; ditmaal echter een viertakt met een automatische koppeling en een bovenliggend nokkenasje dat uit lichtmetaal is gemaakt.

Honda, motor "achterin"
Bij de nieuwe Japanse Honda-brommer is de viertaktmotor in het achterwiel opgenomen, hetgeen men zo langzamerhand weer "nieuw" kan noemen. Want met de Cyclemaster uit de begintijd en de Simplex uit de oertijd heeft de kleine Honda behalve de motorplaating niets meer gemeen. Het viertaktmotortje heeft namelijk een bovenliggende nokkenas met kettingaandrijving waarbij de nokkenas en het kettingwiel zelfs helemaal uit lichtmetaal zijn vervaardigd. Voorts heeft ook dit model een automatische koppeling en werd er ruim gebruik gemaakt van kunststof voor spatborden, kettingscherm enz. Deze Honda kost F 448,-

De Kampioen mei 1967 Pagina 51

[NL] RAI nieuws uit April 1966!

Voor Nederlandstalige artikel, klik hier. (Origineel artikel)
For the article in English, click here.
Für den deutschsprachigen Artikel, klicken Sie hier.
Pour l'article français, cliquez ici.
Para ver el artículo en español, haga clic aquí.

RAI nieuws uit April 1966! (bron: De Kampioen)

De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 1 De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 2
De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 3 De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 4

Bromfiets
Fiets altijd met de wind mee

We wisten het eigenlijk al, maar de brommers op de RAl hebben het voor het komende jaar duidelijk aangetoond: de voorkeur van de Nederlander gaat steeds meer uit naar de eenvoudige bromfiets met automatische koppeling; terug naar het rijwiel met hulpmotor.

Vorig jaar nam het marktaandeel van deze categorie toe van ruim 20% tot 40%. De prijzen liggen tussen de 400 en 450 gulden. En dat is ook knap, want die prijzen lagen een vijftien jaar geleden niet lager, ondanks de inmiddels gestegen lonen en produktiekosten, en ondanks de recente verhoging van de omzetbelasting van 5 tot 10%.

Nederland heeft nu 1.6 miljoen bromfietsers. Ze rijden gemiddeld 5000 km per jaar. Samen leggen zij jaarlijks 7 miljard kilometer af, hetgeen vrijwel gelijk is aan de totale reizigersvervoer-prestatie van de Nederla ndse Spoorwegen. Vast staat voorts, dat 1 miljoen bromfietsers hun vervoermiddel dagelijks voor woon-werk verkeer gebruiken, zodat de economische betekenis van de bromfiets groot is.

Bovendien kunnen we in ons land metzijn ruim anderhalf miljoen auto's, zijn overvolle wegennet en zijn benauwende stedelijke verkeersproblemen en parkeernood, er best een vervoermiddel voor 1.6 miljoen Nederlanders bij gebruiken dat maar weinig ruimte vtaagt op wegen en in de steden en geen aandeel in de krappe parkeerruimte opeist.

In deze omstandigheden wordt de eenvoudige brommer weer duidelijk populair. Dit is de verdienste van de industrie. Deze heeft de technische ootwikkeling vooral gericht op steeds verdere vereenvoudiging in de bediening van de brommer. De automatische transmissie, waarbij men niet meer behoeft te schakelen, heeft de bromfiets voor velen bereikbaar gemaakt; die eenvoud is trouwens ook een belangrijke veiligheidsfactor. Bij de framebouw heeft men hierop aangesloten: strak, functioneel en zonder overdaad aan luxe. Dit maakte toepassing van werkelijk nuttige accessoires, zoals boodschappenmandjes en kinderzitjes voor dames die het winkelen combineren met het afhalen van hun schoolgaande kinderen, mogelijk.

Op de RAl stonden ze in groten getale in het gelid. Batavus kwam met zijn Datavette die is voorzien van de ILO-Mini-motor, welke van huis uit niet verder reikt dan 40 km/uur en niet is getemd. Bij Berini is de EE de meest utilitaire brommer met automatische koppeling, DM is een Italiaanse versie van de eenvoudige automatische brommer. Cimatti is ontstaan uit de samenwerking tussen Simplex, Locomotief en de firma Westor. Cyrus brengt als onderdeel van een grote serie een eenvoudig model met Saxonnettemotor. De Cristina komt uit ltalië en heeft eveneens een automatische koppeling. Stokvis presenteert naast zijn Puch's, Solexen en RAP's nu ook een Fair Lady, uiteraard voor dames. Flandria (Avaros) bromt in deze rij met een Eurolux. GareUino gebruikt de Mosquito-motor met automatische koppeling. Gazelle heeft in samenwerking met Casenave de ABG motor genomen. Motom liet zijn nieuwe Nova debuteren in een mooi Italiaans frame. De Mobylette's zien we in groten getale op onze wegen rijden, vooral de EEG, d1e nu een nieuw en iets duurder model 40S met rolaandrijving en natuurlijk eveneens automatische koppeling naast zich heeft gekregen. Uit Polen is een Komar gekomen. Peugeot (in ons land bij Magneet in huis) heeft zijn eenvoudigste model in drie uitvoeringen van ongeveer 400 tot 500 gulden, regionen waarin overigens vrijwel alle modellen terechtkomen, afhankelijk van het al of niet aanwezig zijn van vering. Ook Solex, de gangmaker die nu al 18 jaar meegaat en al een aantal jaren geleden de automatische koppeling toepaste, heeft zijn model 1966 nieuws meegegeven in ondermeer de vorm, een rechthoekige koplamp met betere lichtverdeling en een nieuw gashandel. Sparta's eenvoudigste model is nu de Spartamatic, voorzien van de ILO-Mini met automatische koppeling. En Superia mikt vooral op de jeugd met zijn Super Twen, die de eenvoudige Sachsmotor met automatische koppeling heeft. Typhoon hoopt in deze klasse de aandacht te trekken door zijn modellen met voorwielvering en eventueel zelfs plunjer-achterwielvering. Min of meer kenmerkend voor deze gehele ontwikkeling is misschien wel de Velo Mosquito (na zoveel jaren weer dat bekende rolaandrijvende motortje terug) met automatische koppeling, een kruissnelheid van 35 km/uur en een gewicht van niet meer dan 29 kg, eveneens met een bagagedrager vóór- en achterop.

Zwaardere klassen

Het nieuws in de "zwaardere klassen" hebben we ten dele reeds in voorgaande nummers besproken. Batavus brengt onder meer een nieuwe Combi Sport met twee versnellingen. Gazelle heeft een Cornet met Sachsmotor welke is voorzien van voetschakeling en de Oostenrijkse KTM met ILO-motor. Kaptein Moylette introduceerde de elektronische ontsteking op zijn cross-model (bij wateroverlast toch een goede vonk) en heeft nu ook een nieuwe MobySport. Magneet hoopt zijn Magnematic, met Sachs 2 versnellingsmotor en automatische koppeling, die nu nog voor de export is bedoeld, binnenkort ook op de thuismarkt te brengen; nieuw is hier ook het model met vier versnellingen en voetschakeling. Tot de viertakt-uitzonderingen behoren Demm, met zijn model Special Lusso, en Honda, waar men nu een nieuw type C 320 S heeft. Puch bracht reeds voor de RAl zijn nieuwe Scramble uit, een brommer voor jongens die eens prettig in het terrein willen crossen en daarbij nu kunnen beschikken over een motor met drie versnellingen. Tomos, die zoals bekend is, in het verleden een bepaalde verwantschap had met Puch, heeft nu een nieuwe motor zonder geforceerde koeling in uitvoeringen met twee en drie versnellingen. Een bekende duobrommer is nog altijd de Zündapp, die nu een nieuwe Sport Combinette heeft, waarvoor men eventueel tegen extra betaling nog een stroomlijnomhulling kan verkrijgen.

We zien dat ook in deze zware klasse de automatisering steeds meer een rol van betekenis gaat spelen. Het feit dat de snelheid van de bromfiets bij 40 km/u wordt begrensd heeft in de loop van de afgelopen jaren geleid tot een gunstige technische ontwikkeling van de kleine tweetakt- en viertaktmotoren. Géén races naar steeds meer pk 's, maar stabilisering ten gunste van een langere levensduur. Binnen die begrenzing heeft men evenwel de mogelijkheden tot een pittiger acceleratievermogen in de lagere overbrengingsverhoudingen omdat wat vlotter kan worden opgetrokken bij duogebruikt te baat genomen.

We hebben hier het vele nieuws slechts in beknoete zin kunnen aanstippen. Het is duidelijk dat de bromfietsontwikkeling twee richtingen kiest. Enerzijds de eenvoudige brommer met automatische bediening, die een minimum aan onderhoud en aandacht vraagt, maar is bedoeld voor solo-gebruik. En anderzijds de toerbrommer, met motoren die zijn voorzien van twee of meer versnellingen waarbij de automatisering overigens ook zijn intrede heeft gedaan, en in rijwielgedeelten die sterk gaan in de richting van de ultralichte motorfiets. Er was naast Batavus en Eysink nu nog een Nederlandse bromfietsfabrikant die deze ontwikkeling metterdaad realiseerde: Cyrus kwam dit jaar voor het eerst, naast zijn brommers, ook met lichte motorrijwielen. We schakelen nu dus over naar de motorrijwielen.

De zwaarste motoren op de RAl waren de 750 cc twins van AMC (Matchless, A.J.S. en Norton), maar het grootste aantal aanbiedingen kwam uit de lichte klasse tussen de 50 en 100 cc, waarbij de Nederlandse motorindustrie, na jaren, weer met kennelijke ijver een rol hoopt te gaan spelen. Tussen beide categorieën bevindt neb de Japanse armada met Honda, Yamaha en Suzuki.

In alle rust was BMW aanwwg op een grote stand met geen ander nieuws dan de kwartliter R 27, die, zoals men zegt, op verzoek van · klanten weer terugkeert. Het lijstje van de lichte klasse omvat nu de namen van Batavus, Cyrus; Magneet, DKW, Eysink, Honda, ltal, Kreidler, HercuÏes, Motom, Puch, Suzuki, Garelli, Yamaha en Zündapp.

De Britse motorindustrie had een eigen paviljoen, voor de echte motorrijder een plek waar men echter niet alle goede herinneringen terugvond, welke men wellicht al te nalef verwachtte. Norton was er weliswaar imposant, maar kostbaar. B.S.A. showde zijn drie 650 cc modellen Thunderbolt Startwin, Lightning Startwin, en Spitfire Mk li Startwin, welke laatste met zijn 55 pk motor een snelheid van 200 km per uur bereikt. Een motor waar echt iets aan te zien valt, is de Velocette Thruxton voor de fervente motorrijder met een voorkeur voor Britse machines en hun specifieke kwaliteiten. Triumph was aanwezig met zijn serie vanaf de 200 cc eencilinder kopkleppers tot en met de 650 cc twin Bonneville. De Britse motorindustrie doet overigens nog zeer interessante zaken met de Verenigde Staten, waar het motorrijwiel zeer sterk in populariteit toeneemt. Speciaal voor de U.S.A. zijn bijvoorbeeld de 650 en 750 cc twins van A.M.C.

Het nieuws bij Honda begon bij de 50 cc CB 50S, een pittige kopklepper met vijf versnellingen, vervolgens de 450 cc kopklepper met bovenliggende dubbele nokkenas, die een vermogen heeft van 43 pk/8500 t.p.m., is voorzien van een elektrische starter en volgens de fabrikant een topsnelbeid van 180 km per uur in zijn mars heeft. Ook met dit model richten de Japanners zich op de Amerikaanse markt.

Het nieuws van Suzuki omvat naast een 80 cc motorfietsje, de kwartliter tweecilinder tweetakt Super Sport met zes versnellingen, die een vermogen heeft van 29 pk/7500 t.p.m., en is voorzien van het Posi Force smeersysteem waarbij de direct op de krukas aansluitende oliepomp wordt bediend via het gashandel, zodat de smering dus wordt aangepast bij de belasting van de motor. Een aardig detail, eenvoudig en toch kenmerkend voor de attente afwerking, is het doorzichtige plastic buisje aan de buitenzijde van de tank, dat als communicerend vat de inhoud van de tank aangeeft. (2795.-) Yamaha brengt een nieuwe 305 cc tweecilinder tweetakt met vijf versnellingen en een vermogen van 29 pk/7000 t.p.m., voorzien van autotube injectie waarbij olie en benzine afzonderlijk worden toegediend. Nieuw is hier ook de 100 cc tweecilinder tweetakt, eveneens met autolube; dit motortje, met twee carburateurs, heeft een vermogen van 9.5 pk/8500t.p.m. Tenslotte zien we bij de Japanners nog de 500 cc tweecilinder Lilac R92, wiens instructeurs vast wel eens naar een BMW hebben staan kijken.

Nederlands motorrijwielnieuws vinden we dit jaar voor het eerst bij Cyrus, dat drie modellen met Sachsmotoren brengt, de Royal 50 van 5.4 pk met 5 versnellingen, de Royal 75 van 6.3 pk met eveneens 5 versnellingen en de Royal 100 van 8.2 pk met 4 versnellingen. Een initiatief dat de motorrijdende burger weer moed geeft, omdat het zo stil om ons heen begint te worden. Een andere Nederlander, die nimmer opgeeft, is Eysink met zijn 50 cc modellen met de reeds eerder door Eysink toegepaste speciale vering waarbij een schokbreker de plaats van de voorste verticale framebuis vanaf balhoofd tot het motorblok inneemt.

De verbeide viercilinder van M.V. Agusta is niet gekomen, wel een nieuwe 125cc eencilinder. Jawa heeft nu op zijn 250cc en 350cc modellen een automatische koppeling, waarbij het koppelingshandel louter is gehandhaafd voor het gebruik onder bijzondere omstandigheden zoals het optrekken vanuit stilstand op een steile bergweg. Van de 125cc CZ mag men nu gerust de lage prijs, f 999, als zeer opmerkelijk noemen naast alle bedragen van vier cijfers. Ducati presenteerde een 160 cc kopklepper met vier ·versnellingen, de Monza Junior. (f 1595.-) De aansluiting van de zware bromfiets naar het ultralichte mgorfietsje is er en de prijzen ontlopen elkaar niet zo veel. Het is te hopen dat vooral jongere bromfietsers die ontwikkeling zien.

pdf De Kampioen - April 1966 (1.44 MB)

Dutch RAI news from April 1966!

Voor Nederlandstalige artikel, klik hier. (Origineel artikel)
For the article in English, click here.
Für den deutschsprachigen Artikel, klicken Sie hier.
Pour l'article français, cliquez ici.
Para ver el artículo en español, haga clic aquí.

Dutch RAI news from April 1966! (source: De Kampioen)

De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 1 De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 2
De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 3 De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 4

Moped
Always cycle with the wind behind you

We actually knew it already, but the mopeds on the RAl have clearly demonstrated it for the coming year: the preference of the Dutchman is increasingly going for the simple moped with automatic clutch; back to the bicycle with auxiliary motor.

Last year, the market share of this category increased from over 20% to 40%. Prices are between 400 and 450 guilders. And that's a good thing, because fifteen years ago, those prices were no lower, despite the increase in wages and production costs, and despite the recent increase in sales tax from 5 to 10%.

The Netherlands now has 1.6 million moped riders. They drive an average of 5000 km per year. Together they cover 7 billion kilometres a year, which is almost equal to the total passenger transport performance of Dutch Railways. It has also been established that 1 million moped riders use their vehicle to commute to work every day, so the economic importance of the moped is considerable.

Moreover, in our country with over one and a half million cars, its overcrowded road network and its oppressive urban traffic and parking problems, we could easily use a mode of transport for 1.6 million Dutch people that takes up little space on the roads and in the cities and does not demand a share of the cramped parking space.

Under these circumstances, the simple moped is clearly becoming popular again. This is thanks to the industry. The industry has focused its technical development on making it easier to operate the moped. The automatic transmission, which eliminates the need to change gear, has made the moped accessible to many; simplicity is also an important safety factor. The frame construction was based on this: sleek, functional and without excess of luxury. This made it possible to use really useful accessories, such as shopping baskets and child seats for ladies who combine shopping with picking up their school-aged children.

At the RAl they were lined up in large numbers. Batavus came up with its Datavette equipped with the ILO-Mini engine, which does not reach beyond 40 km/h and has not been tamed. At Berini, the EE is the most utilitarian moped with automatic clutch, DM is an Italian version of the simple automatic moped. Cimatti was born from the cooperation between Simplex, Locomotief and the firm Westor. Cyrus brings as part of a large series a simple model with Saxonnet engine. The Cristina comes from Italy and also has an automatic clutch. Stokvis presents next to its Puchs, Solexes and RAPs now also a Fair Lady, of course for ladies. Flandria (Avaros) hums in this row with a Eurolux. GareUino uses the Mosquito engine with automatic clutch. Gazelle, in cooperation with Casenave, took the ABG engine. Motom debuted its new Nova in a beautiful Italian frame. The Mobylette's we see in large numbers on our roads, especially the EEC, which now has a new and slightly more expensive model 40S with roller drive and of course also automatic clutch next to it. A Komar has come from Poland. Peugeot (in our country at Magneet) has its simplest model in three versions of about 400 to 500 guilders, regions in which almost all models end up, depending on the presence or absence of suspension. Solex, the pacesetter that has been around for 18 years and already used the automatic clutch a few years ago, also gave its 1966 model new features such as a shape, a rectangular headlight with better light distribution and a new throttle. Sparta's simplest model is now the Spartamatic, equipped with the ILO-Mini with automatic clutch. And Superia is aiming particularly at the young with its Super Twen, which has the simple Sachs engine with automatic clutch. Typhoon hopes to attract attention in this class with its models with front wheel suspension and possibly even plunger rear wheel suspension. More or less typical of this whole development is perhaps the Velo Mosquito (after so many years, that familiar roller-drive engine is back) with automatic clutch, a cruising speed of 35 km/h and a weight of no more than 29 kg, also with a carrier at the front and rear.

Heavier classifications

Some of the news in the "heavier classes" has already been covered in previous issues. Batavus brings, among others, a new Combi Sport with two gears. Gazelle has a Cornet with Sachs engine which is equipped with foot change and the Austrian KTM with ILO engine. Kaptein Moylette introduced electronic ignition on its motocross model (in case of flooding still a good spark) and now also has a new MobySport. Magneet hopes to bring its Magnematic, with Sachs 2-speed engine and automatic clutch, currently intended for export, to the domestic market soon; new here is also the four-speed model with foot change. The four-stroke exceptions include Demm, with its Special Lusso model, and Honda, which now has a new C 320 S model. Puch brought out its new Scramble even before the RAl, a moped for boys who like to ride off-road and who now have a three-speed engine at their disposal. Tomos, which as is well known had a certain affinity with Puch in the past, now has a new engine without forced cooling in two and three-speed versions. A well-known duo moped is still the Zündapp, which now has a new Sport Combinette, for which a fairing can be obtained at extra cost.

We see that also in this heavy class, automation is becoming more and more important. The fact that the speed of the moped is limited at 40 km/h has led to a favourable technical development of the small two- and four-stroke engines over the past few years. No race to more and more horsepower, but stabilisation in favour of longer life. Within this limitation, however, the opportunities for more rapid acceleration in the lower gear ratios have been taken advantage of, because acceleration can be somewhat easier with duo use.

We have only been able to mention the many news items here in brief. It is clear that the development of the mopeds is going in two directions. On the one hand, the simple moped with automatic control, which requires a minimum of maintenance and attention, but is intended for solo use. And on the other hand, the touring moped, with motorbikes equipped with two or more gears where, incidentally, automation has also made its appearance, and in bicycle parts which are strongly leaning in the direction of the ultra-light motorbike. In addition to Batavus and Eysink, there was now another Dutch moped manufacturer who actually realised this development: Cyrus introduced light motorbikes for the first time this year, in addition to its mopeds. So now we switch to the motorbikes.

Some of the news in the "heavier classes" has already been covered in previous issues. Batavus brings, among others, a new Combi Sport with two gears. Gazelle has a Cornet with Sachs engine which is equipped with foot change and the Austrian KTM with ILO engine. Kaptein Moylette introduced electronic ignition on its motocross model (in case of flooding still a good spark) and now also has a new MobySport. Magneet hopes to bring its Magnematic, with Sachs 2-speed engine and automatic clutch, currently intended for export, to the domestic market soon; new here is also the four-speed model with foot change. The four-stroke exceptions include Demm, with its Special Lusso model, and Honda, which now has a new C 320 S model. Puch brought out its new Scramble even before the RAl, a moped for boys who like to ride off-road and who now have a three-speed engine at their disposal. Tomos, which as is well known had a certain affinity with Puch in the past, now has a new engine without forced cooling in two and three-speed versions. A well-known duo moped is still the Zündapp, which now has a new Sport Combinette, for which a fairing can be obtained at extra cost.

We see that also in this heavy class, automation is becoming more and more important. The fact that the speed of the moped is limited at 40 km/h has led to a favourable technical development of the small two- and four-stroke engines over the past few years. No race to more and more horsepower, but stabilisation in favour of longer life. Within this limitation, however, the opportunities for more rapid acceleration in the lower gear ratios have been taken advantage of, because acceleration can be somewhat easier with duo use.

The heaviest bikes at the RAl were the 750cc twins from AMC (Matchless, A.J.S. and Norton), but the largest number of entries came from the light class between 50 and 100cc, in which the Dutch motorbike industry, after years, hopes to play a role again with apparent zeal. Between the two categories is the Japanese armada with Honda, Yamaha and Suzuki.

Quietly, BMW was on a large stand with no news other than the quarter-litre R 27, which, as they say, returns at the request of customers. The list of the light class now includes the names of Batavus, Cyrus; Magneet, DKW, Eysink, Honda, ltal, Kreidler, HercuÏes, Motom, Puch, Suzuki, Garelli, Yamaha and Zündapp.

The British motor industry had its own pavilion, a place where the real motorcyclist could not find all the good memories, however, which one might have expected. Norton was there, imposing but expensive. B.S.A. showed its three 650 cc models Thunderbolt Startwin, Lightning Startwin, and Spitfire Mk li Startwin, the latter with its 55 hp engine reaching a speed of 200 km per hour. One bike that really stands out is the Velocette Thruxton for the keen biker with a taste for British machines and their specific qualities. Triumph was present with its range from the 200cc single-cylinder OHV to the 650cc twin Bonneville. The British motorbike industry is still doing very interesting business with the United States, where the motorbike is growing in popularity. Specially for the U.S.A. are for example the 650 and 750 cc twins of A.M.C.

The news at Honda started with the 50 cc CB 50S, a lively OHV with five gears, then the 450 cc OHV with overhead dual camshaft, which has an output of 43 HP/8500 rpm, is equipped with an electric starter and, according to the manufacturer, can reach a top speed of 180 km per hour. The Japanese are also targeting the American market with this model.

Suzuki's news includes, in addition to an 80cc motorbike, the six-speed quarter-litre two-cylinder Super Sport, which produces 29bhp/7500rpm and features the Posi Force lubrication system where the oil pump directly connected to the crankshaft is controlled by the throttle, so that the lubrication is adjusted according to the load of the engine. A nice detail, simple yet typical of the thoughtful workmanship, is the transparent plastic tube on the outside of the tank, which indicates the contents of the tank as a communicating vessel. (2795.-) Yamaha brings a new 305 cc two-cylinder, five-speed, 29 hp/7000 rpm two-stroke with autotube injection, where oil and petrol are administered separately. Also new is the 100 cc two-cylinder two-stroke, also with autolube; this little engine, with two carburettors, has a power of 9.5 hp/8500 rpm. Finally, among the Japanese, there is the 500 cc two-cylinder Lilac R92, whose instructors must have been watching a BMW.

Dutch motorcycling news for the first time this year comes from Cyrus, which introduces three models with Sachs engines, the 5.4 HP Royal 50 with 5 gears, the 6.3 HP Royal 75 with 5 gears and the 8.2 HP Royal 100 with 4 gears. It is an initiative that gives courage to the motorcycling public, because it is becoming so quiet around us. Another Dutchman, who never gives up, is Eysink with its 50 cc models with the special suspension that Eysink had already introduced, whereby a shock absorber takes the place of the front vertical frame tube from steering head to engine block.

The long-awaited four-cylinder from M.V. Agusta did not arrive, but a new 125cc single did. Jawa now has an automatic clutch on its 250cc and 350cc models, with the clutch lever retained purely for use in special circumstances such as pulling up from a standstill on a steep mountain road. Of the 125cc CZ, the low price, f 999, may now be mentioned as very noteworthy among all the four-digit figures. Ducati presented a 160cc four-speed OHV, the Monza Junior. The connection from the heavy moped to the ultra-light moped is there and the prices are not that different. It is to be hoped that younger moped riders will see this development.

pdf De Kampioen - April 1966 (1.44 MB)

[DE] Niederländische RAI-Nachrichten vom April 1966!

Voor Nederlandstalige artikel, klik hier. (Origineel artikel)
For the article in English, click here.
Für den deutschsprachigen Artikel, klicken Sie hier.
Pour l'article français, cliquez ici.
Para ver el artículo en español, haga clic aquí.

Niederländische RAI-Nachrichten vom April 1966! (Quelle: De Kampioen)

De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 1 De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 2
De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 3 De Kampioen april 1966 Pagina 44 47 Page 4

Moped
Fahren Sie immer mit dem Wind im Rücken

Wir wussten es eigentlich schon, aber die Mopeds auf der RAl haben es für das kommende Jahr deutlich gezeigt: Die Vorliebe des Niederländers geht immer mehr zum einfachen Moped mit automatischer Kupplung; zurück zum Fahrrad mit Hilfsmotor.

Im letzten Jahr stieg der Marktanteil dieser Kategorie von über 20% auf 40%. Die Preise liegen zwischen 400 und 450 Gulden. Und das ist auch gut so, denn vor fünfzehn Jahren waren diese Preise nicht niedriger, trotz der gestiegenen Löhne und Produktionskosten und trotz der kürzlichen Erhöhung der Mehrwertsteuer von 5 auf 10 %.

In den Niederlanden gibt es inzwischen 1,6 Millionen Mopedfahrer. Sie fahren durchschnittlich 5000 km pro Jahr. Zusammen legen sie 7 Milliarden Kilometer pro Jahr zurück, was fast der gesamten Personenverkehrsleistung der niederländischen Eisenbahn entspricht. Es wurde auch festgestellt, dass 1 Million Mopedfahrer ihr Fahrzeug täglich zum Pendeln zur Arbeit nutzen, die wirtschaftliche Bedeutung des Mopeds ist also beträchtlich.

Außerdem könnten wir in unserem Land mit über anderthalb Millionen Autos, seinem überfüllten Straßennetz und seinen drückenden städtischen Verkehrs- und Parkplatzproblemen ohne weiteres ein Verkehrsmittel für 1,6 Millionen Niederländer einsetzen, das auf den Straßen und in den Städten wenig Platz beansprucht und keinen Anteil an den beengten Parkplätzen verlangt.

Unter diesen Umständen wird das einfache Moped eindeutig wieder populär. Das ist ein Verdienst der Industrie. Die Industrie hat ihre technische Entwicklung darauf ausgerichtet, die Bedienung des Mopeds zu erleichtern. Das Automatikgetriebe, das das Schalten überflüssig macht, hat das Moped für viele zugänglich gemacht; die Einfachheit ist auch ein wichtiger Sicherheitsfaktor. Daran orientierte sich auch die Rahmenkonstruktion: schlank, funktional und ohne Übermaß an Luxus. Das ermöglichte den Einsatz von wirklich nützlichem Zubehör wie Einkaufskörben und Kindersitzen für Damen, die den Einkauf mit dem Abholen ihrer schulpflichtigen Kinder verbinden.

Auf der RAl standen sie in großer Zahl bereit. Batavus wartete mit seiner Datavette auf, die mit dem ILO-Mini-Motor ausgestattet ist, der nicht über 40 km/h hinauskommt und nicht gezähmt wurde. Bei Berini ist die EE das utilitaristischste Moped mit automatischer Kupplung, DM ist eine italienische Version des einfachen automatischen Mopeds. Cimatti ist aus der Zusammenarbeit zwischen Simplex, Locomotief und der Firma Westor entstanden. Cyrus bringt als Teil einer großen Serie ein einfaches Modell mit Saxonnet-Motor. Die Cristina kommt aus Italien und hat ebenfalls eine automatische Kupplung. Stokvis präsentiert neben seinen Puchs, Solexen und RAPs nun auch eine Fair Lady, natürlich für Damen. Flandria (Avaros) brummt in dieser Reihe mit einer Eurolux. GareUino verwendet den Mosquito-Motor mit automatischer Kupplung. Gazelle, in Zusammenarbeit mit Casenave, nahm den ABG-Motor. Motom stellte seinen neuen Nova in einem schönen italienischen Rahmen vor. Die Mobylette's sehen wir in großer Zahl auf unseren Straßen, besonders die EEC, die jetzt ein neues und etwas teureres Modell 40S mit Rollenantrieb und natürlich auch automatischer Kupplung dabei hat. Aus Polen ist ein Komar gekommen. Peugeot (hierzulande bei Magneet) hat sein einfachstes Modell in drei Versionen von etwa 400 bis 500 Gulden, Regionen, in denen fast alle Modelle landen, je nach Vorhandensein oder Fehlen einer Federung. Solex, der Schrittmacher, den es seit 18 Jahren gibt und der schon vor einigen Jahren die automatische Kupplung einsetzte, hat auch seinem 1966er Modell neue Merkmale wie eine Form, einen rechteckigen Scheinwerfer mit besserer Lichtverteilung und eine neue Drosselklappe gegeben. Das einfachste Modell von Sparta ist jetzt die Spartamatic, die mit dem ILO-Mini mit automatischer Kupplung ausgestattet ist. Und Superia zielt mit dem Super Twen, der den einfachen Sachs-Motor mit automatischer Kupplung hat, vor allem auf die Jugend. Typhoon hofft, in dieser Klasse mit seinen Modellen mit Vorderradaufhängung und eventuell sogar Plunger-Hinterradaufhängung auf sich aufmerksam zu machen. Mehr oder weniger typisch für die ganze Entwicklung ist vielleicht das Velo Mosquito (nach so vielen Jahren ist der bekannte Rollentriebmotor wieder da) mit automatischer Kupplung, einer Reisegeschwindigkeit von 35 km/h und einem Gewicht von nicht mehr als 29 kg, ebenfalls mit Gepäckträger vorne und hinten.

Schwerere Klassifizierungen

Über einige der Neuigkeiten in den "schwereren Klassen" wurde bereits in früheren Ausgaben berichtet. Batavus bringt u.a. eine neue Combi Sport mit zwei Gängen. Gazelle hat eine Cornet mit Sachs-Motor, die mit Fußschaltung ausgestattet ist und die österreichische KTM mit ILO-Motor. Kaptein Moylette führte bei seinem Motocross-Modell die elektronische Zündung ein (bei Überschwemmung noch ein guter Funke) und hat nun auch ein neues MobySport. Magneet hofft, seine Magnematic mit Sachs 2-Gang-Motor und automatischer Kupplung, die derzeit für den Export bestimmt ist, bald auf den heimischen Markt zu bringen; neu ist hier auch das Viergang-Modell mit Fußschaltung. Ausnahmen bei den Viertaktern sind Demm mit dem Modell Special Lusso und Honda, das jetzt ein neues Modell C 320 S hat. Puch brachte noch vor der RAl die neue Scramble heraus, ein Moped für Jungs, die gerne im Gelände fahren und denen nun ein Dreigangmotor zur Verfügung steht. Tomos, das bekanntlich in der Vergangenheit eine gewisse Affinität zu Puch hatte, hat jetzt einen neuen Motor ohne Zwangskühlung in Zwei- und Dreigangausführung. Ein bekanntes Duo-Moped ist nach wie vor die Zündapp, die jetzt eine neue Sport-Kombi hat, für die man gegen Aufpreis eine Verkleidung bekommen kann.

Wir sehen, dass auch in dieser schweren Klasse die Automatisierung immer mehr an Bedeutung gewinnt. Die Tatsache, dass die Geschwindigkeit des Mopeds auf 40 km/h begrenzt ist, hat in den letzten Jahren zu einer günstigen technischen Entwicklung bei den kleinen Zwei- und Viertaktmotoren geführt. Kein Wettlauf zu immer mehr Pferdestärken, sondern eine Stabilisierung zugunsten einer längeren Lebensdauer. Innerhalb dieser Begrenzung wurden jedoch die Möglichkeiten zur schnelleren Beschleunigung in den unteren Gängen ausgenutzt, weil die Beschleunigung im Duo etwas leichter fällt.

Die vielen Neuerungen konnten wir hier nur kurz erwähnen. Es ist klar, dass die Entwicklung der Mopeds in zwei Richtungen geht. Auf der einen Seite das einfache Moped mit Automatik, das ein Minimum an Wartung und Aufmerksamkeit erfordert, aber für den Solobetrieb gedacht ist. Und auf der anderen Seite das Tourenmoped, mit Motorrädern, die mit zwei oder mehr Gängen ausgestattet sind, wo übrigens auch die Automatisierung Einzug gehalten hat, und in Fahrradteilen, die sich stark in Richtung des ultraleichten Motorrads neigen. Neben Batavus und Eysink gab es nun einen weiteren niederländischen Mopedhersteller, der diese Entwicklung tatsächlich umsetzte: Cyrus stellte in diesem Jahr neben seinen Mopeds erstmals auch Leichtmotorräder vor. Kommen wir nun also zu den Motorrädern.

Über einige der Neuigkeiten in den "schwereren Klassen" wurde bereits in früheren Ausgaben berichtet. Batavus bringt u.a. eine neue Combi Sport mit zwei Gängen. Gazelle hat eine Cornet mit Sachs-Motor, die mit Fußschaltung ausgestattet ist und die österreichische KTM mit ILO-Motor. Kaptein Moylette führte bei seinem Motocross-Modell die elektronische Zündung ein (bei Überschwemmung noch ein guter Funke) und hat nun auch ein neues MobySport. Magneet hofft, seine Magnematic mit Sachs 2-Gang-Motor und automatischer Kupplung, die derzeit für den Export bestimmt ist, bald auf den heimischen Markt zu bringen; neu ist hier auch das Viergang-Modell mit Fußschaltung. Ausnahmen bei den Viertaktern sind Demm mit dem Modell Special Lusso und Honda, das jetzt ein neues Modell C 320 S hat. Puch brachte noch vor der RAl die neue Scramble heraus, ein Moped für Jungs, die gerne im Gelände fahren und denen nun ein Dreigangmotor zur Verfügung steht. Tomos, das bekanntlich in der Vergangenheit eine gewisse Affinität zu Puch hatte, hat jetzt einen neuen Motor ohne Zwangskühlung in Zwei- und Dreigangausführung. Ein bekanntes Duo-Moped ist nach wie vor die Zündapp, die jetzt eine neue Sport-Kombi hat, für die man gegen Aufpreis eine Verkleidung bekommen kann.

Wir sehen, dass auch in dieser schweren Klasse die Automatisierung immer mehr an Bedeutung gewinnt. Die Tatsache, dass die Geschwindigkeit des Mopeds auf 40 km/h begrenzt ist, hat in den letzten Jahren zu einer günstigen technischen Entwicklung bei den kleinen Zwei- und Viertaktmotoren geführt. Kein Wettlauf zu immer mehr Pferdestärken, sondern eine Stabilisierung zugunsten einer längeren Lebensdauer. Innerhalb dieser Begrenzung wurden jedoch die Möglichkeiten zur schnelleren Beschleunigung in den unteren Gängen genutzt, weil die Beschleunigung im Duo etwas leichter fällt.

Die schwersten Motorräder auf der RAl waren die 750-ccm-Twins von AMC (Matchless, A.J.S. und Norton), aber die meisten Nennungen kamen aus der leichten Klasse zwischen 50 und 100ccm, in der die niederländische Motorradindustrie nach Jahren mit offensichtlichem Eifer wieder eine Rolle spielen will. Zwischen den beiden Kategorien liegt die japanische Armada mit Honda, Yamaha und Suzuki.

Ruhig war es auf dem großen Stand von BMW, wo es außer dem Viertelliter R 27, der, wie man sagt, auf Kundenwunsch zurückkehrt, keine Neuigkeiten gab. Die Liste der leichten Klasse enthält nun die Namen von Batavus, Cyrus; Magneet, DKW, Eysink, Honda, ltal, Kreidler, HercuÏes, Motom, Puch, Suzuki, Garelli, Yamaha und Zündapp.

Die britische Motorindustrie hatte einen eigenen Pavillon, an dem der echte Motorradfahrer allerdings nicht all die guten Erinnerungen finden konnte, die man vielleicht erwartet hätte. Norton war da, imposant, aber teuer. B.S.A. zeigte seine drei 650-cm³-Modelle Thunderbolt Startwin, Lightning Startwin und Spitfire Mk li Startwin, wobei letztere mit ihrem 55-PS-Motor eine Geschwindigkeit von 200 km pro Stunde erreichte. Ein Motorrad, das wirklich heraussticht, ist die Velocette Thruxton für den begeisterten Biker mit einer Vorliebe für britische Maschinen und deren spezifische Qualitäten. Triumph war mit seiner Palette vom 200-ccm-Einzylinder OHV bis zum 650-ccm-Twin Bonneville vertreten. Die britische Motorradindustrie macht immer noch sehr interessante Geschäfte mit den Vereinigten Staaten, wo das Motorrad immer beliebter wird. Speziell für die U.S.A. sind z.B. die 650 und 750 ccm Twins von A.M.C.

Die Neuigkeiten bei Honda begannen mit der 50-ccm-CB 50S, einem spritzigen OHV mit fünf Gängen, dann die 450-ccm-OHV mit obenliegender Doppelnockenwelle, die eine Leistung von 43 PS/8500 U/min hat, mit einem Elektrostarter ausgestattet ist und laut Hersteller eine Höchstgeschwindigkeit von 180 km/h erreichen kann. Die Japaner zielen mit diesem Modell auch auf den amerikanischen Markt.

Zu den Neuigkeiten von Suzuki gehört neben einem 80er-Motorrad auch der Sechsgang-Viertelliter-Zweizylinder Super Sport, der 29 PS/7500 U/min leistet und mit dem Posi-Force-Schmiersystem ausgestattet ist, bei dem die direkt mit der Kurbelwelle verbundene Ölpumpe über den Gashebel gesteuert wird, so dass die Schmierung je nach Belastung des Motors angepasst wird. Ein nettes Detail, einfach, aber typisch für die durchdachte Verarbeitung, ist der transparente Kunststoffschlauch an der Außenseite des Tanks, der als kommunizierendes Gefäß den Inhalt des Tanks anzeigt. (2795.-) Yamaha bringt einen neuen 305-cm³-Zweizylinder-Zweitakter mit fünf Gängen, 29 PS/7000 U/min und Autotube-Einspritzung, bei der Öl und Benzin getrennt verabreicht werden. Ebenfalls neu ist der 100 ccm-Zweizylinder-Zweitakter, ebenfalls mit Autolube; dieser kleine Motor mit zwei Vergasern hat eine Leistung von 9,5 PS/8500 U/min. Schließlich gibt es bei den Japanern noch die 500 ccm-Zweizylinder-Lilac R92, deren Instrukteure wohl eine BMW beobachtet haben.

Niederländische Motorrad-Neuheiten kommen in diesem Jahr zum ersten Mal von Cyrus, die drei Modelle mit Sachs-Motoren vorstellen: die 5,4 PS starke Royal 50 mit 5 Gängen, die 6,3 PS starke Royal 75 mit 5 Gängen und die 8,2 PS starke Royal 100 mit 4 Gängen. Es ist eine Initiative, die dem Motorradfahrerpublikum Mut macht, weil es um uns herum so still geworden ist. Ein anderer Holländer, der nie aufgibt, ist Eysink mit seinen 50 ccm Modellen mit der bereits von Eysink eingeführten Spezialaufhängung, bei der ein Stoßdämpfer den Platz des vorderen vertikalen Rahmenrohrs vom Lenkkopf bis zum Motorblock einnimmt.

Der lang erwartete Vierzylinder von M.V. Agusta ist nicht eingetroffen, dafür aber ein neuer 125er Single. Jawa hat nun eine automatische Kupplung bei den 250er und 350er Modellen, wobei der Kupplungshebel nur für besondere Situationen, wie das Anfahren aus dem Stand auf einer steilen Bergstraße, beibehalten wurde. Bei der 125er CZ ist der niedrige Preis, f 999, unter all den vierstelligen Zahlen nun als sehr bemerkenswert zu nennen. Ducati präsentierte eine 160er Viergang-OHV, die Monza Junior. Die Verbindung vom schweren Moped zum ultraleichten Moped ist da und die Preise sind nicht so unterschiedlich. Es ist zu hoffen, dass die jüngeren Mopedfahrer diese Entwicklung wahrnehmen.

pdf De Kampioen - April 1966 (1.44 MB)